چگونه شغل مورد نظر خود را انتخاب کنیم؟
در این نوشته با طرح یک مثال به بیان راهکاری می پردازیم که با توجه به مهارت و علاقه خود، شغل مناسب که بیشترین بازدهی را در آن دارید شناسایی و انتخاب کنید.
ساعتی میزان اینی ساعتی میزان آن – یک نفس میزان خودشو تا شوی موزون خویش “مولوی”
در مقاله ی قبل با انواع زندگی شغلی و ویژگی هریک از آن ها آشنا شدیم، در این شماره به بررسی راهکارهایی کارآمد برای انتخاب حرفه ای مناسب می پردازیم.
چگونه شغل مورد نظر خود را انتخاب کنیم؟
مسلما هر یک از ما علایق زیادی در زندگی خود داشته و می کوشیم در تمامی یا اکثریت آن ها موفقیت کسب کنیم ؛ اما در زمینه هایی برای رسیدن به موفقیت، مجبور به انتخاب یک مورد هستیم!
یکی ازشروط موفقیت در زندگی شغلی و دنیای کسب و کار، ماندگاری در یک شغل واحد تا رسیدن به نتیجه مطلوب است.
اما چگونه از بین علایق و مهارت هایی که داریم بهترین را برگزینیم؟
کاری که میخواهیم انجام دهیم ، این است که جدولی مطابق شکل 1-2 رسم کرده ، و به جای مثال های آورده شده در آن و براساس علایق و میزان مهارتی که در هر یک از حرفه ها داریم، با توجه به درجه بندی های محورهای افقی و عمودی ، جدولمان را کامل می کنیم.
در شکل 2-2 نیز، مثالی را برای درک بهتر کارکرد این جدول آوردهایم.
در مثال فوق، شخصِ فرضی چندان علاقه ای به ریاضی ندارد و مهارت وی نیز در این زمینه چندان نیست؛ سینما ، پزشکی و تعمیر ماشین گرچه در جای خوبی از محور مهارت قرار دارند اما بعد از ریاضی کمترین علاقه را به خود اختصاص داده اند؛ این فرد می تواند با تقویت مهارتش در رایانه و فلسفه، و یا انتخاب یکی از سه حرفه ی خطاطی ، بازاریابی و دکوراسیون که علاقه ی زیادی به آن ها دارد، هدف خود را انتخاب کند.
علاوه بر روش فوق، نظریه های گوناگونی در راستای طبقه بندی علایق جهت کمک به انسان درگزینش بهتر حرفهی مورد علاقه ی خود وجود دارد که در ادامه با نظریهی روانشناسی به نام “هات” آشنا میشوید.
روانشناسی به نام “هات” مشاغل را از نظر اقتصادی با توجه به علایق در هشت گروه قرار میدهد:
1) سیاسی
2) حرفه ای
3) تجاری
4) تفریحی
5) کشاورزی
6) کارهای دستی
7) نظامی
8) رفاهی
تا به این جا با نموداری جهت انتخاب مهارت مورد علاقه ی خود آشنا شدید همچنین برای ذهنیت بهتر درباره ی مجموعه ی مشاغل و زیر مجموعه ی هر گروه با نظریه ی “هات” آشنا شدید.
در بخش بعد، نظریه ی دو تن دیگر از روانشناسان درمورد تقسیم بندی مشاغل را بیان می کنیم.