کمک های اولیه را در حمله قلبی شخصی چگونه به کار ببریم ؟
حمله قلبی رخدادی ناگوار است که غیرقابل اجتناب می باشد ، در ادامه راه های کنترل حمله قلبی را در زمان تنهایی آموخته و برای کمک به افراد دیگر نیز آموزش می بینیم .
زمانی که شرایط بدنی نامساعد می شود و علائم حمله قلبی در شما شدت می گیرد ( این علائم شامل درد شدید در قفسه سینه است که به سمت بازو پیشروی می کند ، ضعف شدید ، ضربان قلب نامنظم و… است. ) چه راهی برای نجات خود پیش رو دارید ؟ توجه داشته باشید فرض بر این است که شما تنها هستید و آموزش های کمک های اولیه ( CPR ) را می دانید .
حمله قلبی در تنهایی فرد می تواند قربانیان زیادی بگیرد ، برای کم کردن خطر ، کمک خبر کنید و تا پیش از رسیدن کمک نفس عمیق کشیده و سرفه ای محکم و کمی طولانی بکنید ، سرفه باید بگونه ای باشد که خلط از عمق سینه شما خارج کند ؛ فاصله ی بین نفس های عمیقی که می کشید و سرفه ی پشت سر آن نباید از 2 ثانیه بیشتر شود . بنابراین سعی کنید در 10 دقیقه مانده به بروز حمله قلبی آرامش خود را حفظ کرده و تا رسیدن کمک ، زمان باقیمانده را با نفس های عمیق و سرفه های مکرر بیشتر کنید .
این درمان قطعی نیست و نباید با احساس اینکه ضربان قلب نزدیک به حالت طبیعی شده است مراجعه به پزشک را به تعویق انداخت . نفس و سرفه تنها کار تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی را انجام می دهند و شخصی که مورد حمله قلبی قرار گرفته است تنها می تواند تا رسیدن به یک مرکز درمان ( بیمارستان ) ، انشاالله ضامن حیات خود باشد ، نه بیشتر !
زمانی که حمله قلبی رخ می دهد ، کار قلب مختل شده یا به سختی انجام می شود ؛ بنابراین گردش خون و اکسیژن رسانی نیز با اشکال مواجه خواهد شد . شما با دانستن این نکات می توانید شخص ثالثی باشید که احیا فردی که دچار حمله قلبی شده است را می دانید .
چگونه به فردی که دچار حمله قلبی شده است کمک کنیم ؟
هیچکس نمی تواند جای نیروی متخصص را پر کند پس ابتدا با اورژانس تماس بگیرید .
اگر شخص هوشیار است با وی صحبت کرده و سعی کنید او را آرام نمایید ؛ کمک به فردی که دچار حمله قلبی شده است جهت تنفس راحت تر ( استفاده از کپسول اکسیژن و… ) و صرف کمترین انرژی الزامی می باشد .
اگر بیمار از هوش رفته است ، تنفس و نبض وی را مرتبط چک کرده و در صورت نیاز تا رسیدن نیروی کمکی از احیا قلبی-ریوی استفاده کنید .
مراحل احیا قلبی-ریوی در بیماران حمله قلبی به چه شکل است ؟
قدم اول باز کردن راه تنفسی است که به دلیل شل شدن عضلات گردن و… مسدود شده است ، در بروز این مشکل زبان هم می تواند عامل خفه کننده محسوب شود . برای این کار کف یک دست را روی پیشانی فرد گذاشته و سر را عقب بیاورید ( مصدوم باید طاق باز خوابیده باشد ) ، با دست دیگر چانه را به فک بالایی فشار دهید به شکلی که دندان های فک بالا و پایین مقابل هم قرار بگیرند .
بعد از قدم اول و باز کردن راه تنفس ، نوبت به تنفص مصنوعی می رسد ؛ اگر مطمئن هستید شخص نفس می کشد نیازی به این کار نیست ( گوش دادن به صدای تنفس ، بالا و پایین رفتن قفسه سینه و… ) ، اما اگر ذره ای شک دارید ، با دستی که روی پیشانی گذاشته اید سوراخ های بینی را مسدود کرده ، سر را بیشتر به عقب ببرید ؛ دهان خود را به دهان مصدوم گذاشته ( به طوری که راه خروج هوا از اطراف وجود نداشته باشد ) و یک بازدم قوی انجام دهید . چشم خود را متوجه قفسه سینه فرد مورد حمله قلبی قرار گرفته بکنید ، سینه فرد با بازدم باید بالا برود و شما احساس کنید با دمیدن حجم معینی هوا دیگر فضایی برای ورود تنفس وجود ندارد ( مانند یک بادکنک ) ، سپس دهان خود را برداشته و سوراخ بینی را آزاد بگذارید تا هوا خارج شود و قفسه سینه پایین بیایید . بالا و پایین رفتن قفسه سینه و برگشتن رنگ بیمار از کبودی و زردی به صورتی ( پس از انجام مکرر تنفس مصنوعی ) نشانه های موفقیت شما است ) .
کنترل کردن نبض :
در بیماری که دچار حمله قلبی شده است ، بعد از 1 یا 2 نفس مصنوعی باید بازگشت تنفس را کنترل کرد ، اگر فرد همچنان بدون تنفس است ؛ نبض وی را کنترل کنید . این کار نیاز به دقت فراوان دارد و باید با دستی که رها است ( روی پیشانی نیست ) دو انگشت بالای نای و برآمدگی گلو گذاشته و با حرکت آن به سمت پایین نبض را کنترل کنید . اگر فرد نبض داشت تنفس مصنوعی را 12 بار در دقیقه ادامه دهید .
اگر فرد نبض نداشت ، از مرحله حمله قلبی گذشته و ایست قلبی اتفاق افتاده است ؛ در این شرایط ماساژ قلبی و تنفس مصنوعی درمان کننده خواهند بود :
مصدوم را روی سطحی سخت ( زمین ، تخته چوب و… ) قرار دهید و کنار او زانو بزنید ؛ دست اول را در فرورفتگی اولین دنده قرار داده ( به طوری که کف دست روی بیمار باشد ) و دست دوم را روی دست اول بگذارید به طوریکه در مجاورت دوانگشت دست اول ( در محل فرورفتگی قفسه سینه ) قرار بگیرد . سپس با فشار قوی بدون اینکه بازوها خم شوند بر قفسه سینه فشار وارد کنید تا بدن 4 تا 5 سانت پایین تر برود .
در هر سیکل چه مقدار زمان داریم :
در 11 سانیه باید 15 ماساژقلبی داده شود ؛ بعد از آن 4 ثانیه برای 2 تنفس مصنوعی فرصت باقی است . این چرخه باید 4 بار در دقیقه اتفاق بیفتد . بنابراین در 1 دقیقه ، 15 ماساژ و 2 تنفس خواهیم داشت ( در 15 ثانیه ) .
اگر فردی که دچار حمله قلبی شده است ، ضربان قلب خود را در این بازه به دست آورد ، احیای 15 ثانیه را ادامه دهید ( تا 3 دقیقه ) ؛ با بازگشت تنفس تنها کافی است که تنفس و نبض بیمار مرتب چک شود ؛ در غیر این صورت تنفس مصنوعی را 12 بار دقیقه همراه با چک کردن نبض فرد ادامه می دهیم .