کاربردهای کندر از درمان کچلی تا تهیه پارکت و کف پوش !

یکی از موهبت ها و نعمت های خدادادی بشر ، وجود کندر در دور و اطراف انسان هاست ؛ این گیاه دارویی ، علاوه بر کاربردهای متعددش در سلامت ، به صنعت نیز کمک می کند !
کندر صمغ یا شیره غلیظ درخت بنه است. معمولا از تنه این درخت در فصل پاییز به طور طبیعی یا با ایجاد شکاف صمغی خارج میشود که در فارسی به آن کندر گویند و در ساخت آدامس مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین خواص درمانی و صنعتی بسیاری دارد. نامهای دیگر کندر ، بنه و پسته کوهی است. درخت کندر از تیره پستهایان بوده با ارتفاع ۲ تا ۷ متر که گاهی به ۹ متر هم میرسد و معولا در کوهستانهای با آب و هوای نه چندان سرد میروید. عمر درخت کندر طولانی بوده در بعضی مناطق ایران درختهایی با عمر ۱۵۰۰ سال یافت میشود و در حال حضر جزو لیست درختان حفاظت شده قرار دارد. قسمتهای مورد استفاده درخت کندر ، میوه، برگ، صمغ و گالهای گیاه است. کندر داررای تربانتین و کلوفان است که از درجه خلوص بالایی برخوردار میباشد. به طور کلی کندر جزو دسته صمغهایی قرار میگیرد که دارای خواص دارویی، خوراکی و صنعتی فراوان است و در طب سنتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص کندر ( طبیعت، خواص درمانی و کاربردهای کندر ) :
طبع تازه آن گرم و خشک است و خشک شده آن خیلی گرم و خشک میباشد. برخی خواص دارویی کندر (بنه) عبارتند از:
جویدن کندر نقش بسیار مهمی در پاکسازی معده و دستگاه گوارش دارد.
جویدن کندر بوی بد دهان را رفع و برای افرادی که دچار خشکی دهان هستند، جویدن مستمر آن توصیه میشود.
به نظر بسیاری از دندانپزشکان، استفاده از خواص کندر برای سفیدی رنگ دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها بسیار مفید است.
خوردن شیره کندر در حالت ناشتا، باعث دفع سنگ کلیه خواهد شد.
نرم کردن سینه و تسکین دردهای ریوی، از خواص کندر بوده به این منظور از پودر کندر به صورت خوراکی استفاده میشود.
صمغ درخت بنه ( کندر ) مخلوط با روغن زیتون، جهت بر طرف کردن و رمها و ترک پوست و خارش آن سودمند مىباشد.
مالیدن شیره کندر روی زخم به التیام آن کمک میکند و مخلوط کندر با عسل و عصاره آلوئه ورا جهت التیام زخم های دیابتی موثر است.
یکی دیگر از خواص کندر ، تقویت چشم،تسکین دردهای مفصلی و روماتیسمی است، به این منظور کندر را باید بخاپز استفاده کرد.
برای پاک کردن کبد و رفع سردرد از ترشی بنه میتوان استفاده کرد.
از شیره کندر برای درمان یبوست استفاده میشود، همچنین به هضم غذا کمک کرده و اشتها آور است.
ابن سینا از خواص کندر ، برای درمان برخی بیماریهای گوارشی استفاده میکرده است.
مخلوط صمغ کندر با زفت برای درمان کچلی موثر است.
کندر همانند آنتی بیوتیک، با باکتریهای عامل زخم معده و زخم اثنی عشر مقابله میکند.
جهت رفع کمخونی از بنه میتوان استفاده کرد، معمولاً در غذاهای محلی مانند کشک به جای گردو از بنه استفاده میکنند.
خوردن میوه بنه جهت تقویت نیروی جنسی مفید میباشد.
میوه بنه داراى ویتامین هاى A, B, D مىباشد و به همین جهت مقوى اعصاب بوده و ترک لب را معالجه و از شب کورى جلوگیرى مى کند.
از میوه یا دانه بنه، روغن خوراکی بسیار خوبی به دست میآید که داروی طحال است.
کاربرد کندر در صنایع :
کاربردهای دیگر کندر ، در صنایع ساخت چسب، لاک، صنایع رنگ، صنایع پلیمری و صنایع داروسازی است، همچنین به عنوان املسیون در تهیه روغنهای چاپ، پارکت و کفپوش از آن استفاده میشود. کلوفان خام موجود در این صمغ، به عنوان حجیم کننده و پرکننده صمغ های گرانبها، آهار کاغذ، چسب و از مشتقات آن در روغنهای معدنی، مرکب چاپ روزنامهها، محلولهای چسبی، روغنهای کابل، مایع جوشکاری، کف پوش، تهیه رزینات فلزی، صنایع کاغذهای اختصاصی، رنگهای سرامیکی و … است.
مضرات کندر :
زیاده روى در خوردن میوه بنه و کندر ، باعث زخم شدن دهان و کم اشتهایى میشود
منبع : سلامتی