پونكسيون لومبار و تمام آنچه که باید در مورد این عمل بدانید !
پونكسيون لومبار در طب امروزی و مدرن ، از جایگاه بسیار خوبی برخوردار است و می توان ادعا کرد که دارای کاربردهای مختلفی در علم پزشکی نوین می باشد که در ادامه به آنها اشاره می شود .
کاربرد های پونكسيون لومبار :
نمونه گیری از csf جهت تجزیه و تحلیل
محاسبه اندازه فشار csf
پاکسازی و تخلیه csf یا کاهش آن در بدن
تزريق مواد دارویی مختلف
بررسی بیماری هایی که جز خانواده تومور ها هستند
تزریق هوا یا ماده ميلوگرافي لومبار
بررسي احتمال وجود مننژيت
دیگر نمونه گیری ها و بررسی ها که مرتبط با مغز و نخاع بدن باشد
نحوه انجام پونكسيون لومبار بر روی بدن :
برای شروع بایستی فرد بیمار بر روی پهلو خوابیده و پاهای خود را به سمت شکم جمع کند. (مانند زمانی که جنین در رحم مادر قرار می گیرد.) سپس انتهای ستون فقرات توسط دستیار پزشک یا پرستار با یک ماده ضد عفونی کننده تمیز می شود و بعد از آن مقداری بی حس کننده در بین دو مهره ستون فقرات نیاز می باشد. در مرحله بعدی پزشک سوزن را وارد بین دو مهره می کند که به دلیل بی حس بودن منطقه بدن فشار زیادی را احساس نخواهد کرد سرانجام مقداری CSF توسط سوزن، به بیرون نشت خواهد کرد که توسط پزشک به ظرف مخصوص نمونه گیری هدایت می شود و جهت بررسی نهایی به آزمایشگاه ارسال شده و پس از چند دقیقه عمل دریافت به اتمام رسیده و پرستار محل ورود سوزن را پانسمان می کند.
توصیه ی ما :
عملیات پونكسيون لومبار به دلیل حساسیت بالای انجام آن بایستی حتما در مکانی مجهز و زیر نظر پزشک متخصص و پرستار ماهر و یا دستیار پزشک صورت پذیرد.
عوارض و مشکلات پونكسيون لومبار :
گاها مشاهده شده که برخی از افراد پس از عملیات پونكسيون لومبار یا به اختصار LP دچار سردرد هایی شده اند که بایستی بالافاصله به حالت دراز کش استراحت کرده و چند ساعتی از مراحل انجام LP سپری شود. دیگر عوارض پونكسيون لومبار کمیاب هستند مانند : عفونت یا خونریزی محل ورود سوزن به فضاي زير عنكبوتيه نخاع كمري یا خروج بیش از حد CSF. آسیب های دیگر در پونكسيون لومبار بسیار نادر هستند و اگر این عمل به درستی و در محیطی سالم و استریلیزه شده انجام پذیرد به غیر از موارد یاد شده مشکلات دیگری فرد را تهدید نخواهد کرد.
منبع : دکترسلام