جدیدترین مطالب امروز

ویژگی های روانشناختی در افراد قابلیت ایجاد و تقویت را دارند

تهیه کننده : بخش آموزش

تهیه شده برای بخش : کارگاه کار آفرینی

ویژگی های روانشناختی در افراد قابلیت ایجاد و تقویت را دارند

ویژگی های روانشناختی خصوصیات رفتاری هستند که فرد می تواند در خود ایجاد کرده و آن ها را تمرین کند ، ویژگی های جمعیت شناختی نیز از محیط ناشی می شوند .

امیدواریم تمرین های پیشین را انجام داده و کتاب های معرفی شده را مطالعه کرده باشید . باز هم تمرین و معرفی کتاب در پیش خواهیم داشت . در این مقاله ویژگی های روانشناختی و ویژگی های جمعیت شناختی کارآفرینان را از نظر می گذرانیم .

ویژگی های روانشناختی شامل مجموعه ای از ویژگی های رفتاری می باشد که یک کارآفرین لازم است آن ها را در وجود خود تقویت کند . بنابراین ویژگی های روانشناختی قابل ایجاد و تقویت هستند .

مرور ویژگی های روانشناختی :

وقتی شخصی تصمیم به کارآفرینی می گیرد یعنی حتی اگر توجه نکرده باشد ، با این حال از شرایط کاری موجود ناراضی است . خب می توانست تغییر شغل دهد و… پس عمده ترین موضوع حاکم یعنی ریاست بر او فشار آورده . به عبارتی روحیه ی او اجازه نمی دهد تحت رهبریت فردی دیگر قرار بگیرد . این اولین مورد از ویژگی های روانشناختی است ، یعنی ” استقلال طلبی ” . هرچه روحیه ی استقلال طلبی در فردی بیشتر باشد به همان اندازه مسئولیت پذیری و قدرت تصمیم گیری وی بالا است .

” خطرپذیری ” و ” کانون کنترل درونی “

این دو از ویژگی های روانشناختی مرتبط با هم هستند ، شما باید قدرت ریسک ، انعطاف پذیری یا همان خطرپذیری را داشته باشید وگرنه قدم از قدم نمی توانید بردارید ؛ به این مسئله پیش از این مفصلا پرداختیم ؛ حالا با وجود تمام این مسائل اگر پروژه شکست خورد چه می شود ؟

گفتیم که از هرشکست تجربه ای می گیریم و قدرتمندتر از پیش ادامه می دهیم . مسئولیت این تجربه ی جدید با چه کسی است ؟ خب با شما ! نباید اشتباه خود را به گردن دیگران ، محیط و شرایط ، شانس و… بیندازید ؛ شما تصمیم گرفتید پس خودتان مسئولید ، این یعنی ” من کانون کنترل درونی ” دارم . به همین علت است که استقلال طلبی پیش از تمام ویژگی های روانشناختی مطرح شد . وقتی شما تصمیم می گیرید ، شکست را خودتان می پذیرید و اگر دیگران این کار را برای شما انجام دهند ، ندامت را تجربه خواهید کرد .

از آنجایی که مقاله ی مرور موارد است ، ویژگی های روانشناختی دیگر از این قرار هستند :

نیاز به موفقیت و پیشرفت ( یک کارآفرین به دنبال قدرت و رهبری نیست ، بلکه نیازمند تلاش ، موفقیت و پیشرفت است ) ؛ ایده پردازی ؛ خلاقیت ؛ نوآوری ؛ اعتماد به نفس ؛ علاقه مندی به یادگیری ؛ بی صبری در جهت پیشرفت ؛ آرمانگرایی و داشتن دورنما ( یک هدف واحد و آگاه بودن از اینکه ما چه می خواهیم ) ؛ اهل عمل و کارآمد بودن ( به عبارتی پیش قدم بودن ؛ شخصی که اگر رهبری گروهی را در دست دارد خودش نیز همپای آن ها به فعالیت می پردازد ) ؛ پشتکار ( حتی در مقابل موانع ) ؛ تحمل ابهام ( پیشروی در شرایطی که برای شما ابهام به همراه دارد و نمای روشنی از خود را نشان نمی دهد ) ؛ نتیجه گرا بودن ( چشم پوشی از کارهای کوچک و پیش پا افتاده و تمرکز بر هدف اصلی ) ؛ چاره جویی ( داشتن دانش رفع موانع در مواقع رویارویی با مشکل ) ؛ رهبری .

در صورتی که نیاز به یادآوری هر یک از موارد فوق دارید ، مقاله های پیشین را مرور کنید .

ما به کمک کتاب ها و تمرین هایی که با هم می خوانیم و انجام می دهیم ، تمام این ویژگی های روانشناختی را در وجود خود پرورش خواهیم داد .

تمرین ها :

1 . بر رقتار خود متمرکز شوید ، اگر در خانواده کاری از شما درخواست می شود ، آن را کاملا به اتمام برسانید ، در اولین فرصت و بدون فوت وقت ، درصد موفقیت خود را در یک جدول بندی تنظیم کنید ، در این جدولبندی این اطلاعات حائز اهمیت هستند ( چند مسئولیت به شما محول شده ، چه تعداد از مسئولیت ها را انجام داده اید ، چه تعداد از مسئولیت ها را نادیده گرفته اید ) .

2 . در مواردی که نیاز به تصمیم گیری دارد خودتان نظر نهایی را بدهید ( در مسائلی که مربوط به شما است ) ؛ از ساده ترین موارد هم چشمپوشی نکنید ؛ مثلا اگر به خرید می روید تصمیم اینکه محصولی را بخرید یا خیر ، تا مسائل مهم تر . ( مشورت کردن در موارد حساس خوب است اما به شرط آنکه شما با توجه به منطق و خوب و بد زندگی خویش تصمیم نهایی را بگیرید ) . اگر در تصمیم گیری با مشکل فراوان روبرو می شوید از سیستم بله یا خیر در مقاله ی ” تصمیمی بگیرید که بهترین انتخاب را دربرگیرد “ استفاده کنید .

3 . لیستی از موارد ناکام تهیه کنید ( برای مدت طولانی ) ، اطلاعاتی که از این تمرین برای ما مهم است : چند کار مورد تحقیق قرار گرفته اند ؛ مانع رفع نشده در این فعالیت کدام است ؛ چه شخص یا عاملی را دلیل این ناکامی می دانید .

4 . در مقابله با هریک از ویژگی های روانشناختی مقابله به مثل کنید ؛ اگر از قرار گرفتن در شرایط ابهام می هراسید در آن قرار بگیرید ؛ اگر کار ناتمام دارید حتما آن را انجام دهید ( عادت اتمام کارها را در خود بپرورانید ) و… در کل هرکدام از ویژگی ها در شما وجود ندارد آن را ایجاد کرده و پرورش دهید .

ویژگی های روانشناختی به پایان رسیدند ؛ ویژگی های جمعیت شناختی رانیز در یک پاراگراف توضیحی مرور می کنیم :

” تجربه ی کاری ” ، ” الگوی نقش ” ، ” شرایط کودکی ” ، ” سطح تحصیلات ” ، ” انگیزه “

ویژگی های جمعیت شناختی دلالت بر شرایط و محیط دارد . ویژگی های یاد شده عنوان می کنند که وقتی فردی در محیط کار احساس نارضایتی می کند از آن کار خارج می شود ( به همین دلیل مدیر یک مکان باید نسبت به روحیات کارمندانش آگاهی داشته باشد تا نیروهای ارزشمند خود را اینگونه از دست ندهد و بتواند آن ها را یاری کرده و آزادی عمل به آن ها بدهد ) و به احتمال بالا کاری را در همان زمینه با شکلی متفاوت آغاز می کند . موارد دیگر می خواهند اشاره به این موضوع داشته باشند که کارآفرین شدن فرد اندکی به شرایط محیطی مانند الگوی نقش و شرایط کودکی هم وابسته است ؛ درواقع شدت بروز ویژگی های روانشناختی به این دو عامل بستگی دارد ؛ طبیعتا اگر فردی الگوهای نقش فعال داشته باشد ، بیشتر احتمال می رود که به سمت کارآفرینی روی بیاورد ؛ همچنین شرایط کودکی که دوران بحران را در خانواده یا اقوام تجربه کرده ارزش بیشتری نسبت به شخصی دارد که به عبارتی در پر قو بزرگ شده است . نهایتا بحث تحصیل و انگیزه را داریم ؛ در واقع در کارآفرینی ، دانش از سطح تحصیلات اهمیت بیشتری دارد ، ولی در نظر داشته باشید که یک کارآفرین به همه ی جنبه های پرورشی خود دقت می کند و رشد اجتماعی را که تحصیل هم زیرمجموعه ی آن است در برنامه کاری خود قرار می دهد . در انتها نیز ” انگیزه ” مطرح است که حرف اول و آخر را می زند ؛ قطعا اگر ما انگیزه نداشتیم ( هر هدفی که دلیل قدم گذاشتن ما در راه شده است ) اقدام نمی کردیم ؛ هر چه انگیزه ها و دلایل جنگیدن فرد بیشتر و قوی تر باشد ، پشتکار و ماندگاری وی در راه نیز بیشتر است .

مرتبط ها

قالب خبری