جدیدترین مطالب امروز

ویروس فرمانرو زیکا سلامت مردم جهان را تهدید می کند !

تهیه کننده : بخش گوناگون

تهیه شده برای بخش : پزشک خانواده

ویروس فرمانرو زیکا سلامت مردم جهان را تهدید می کند !

ویروس زیکا با پیدایش یکباره خود و گسترش سریع در میان جوامع موج جدیدی از بیماری ویروسی خطرناک را راه انداخته است ، عمده تاثیرات منفی زیکا بر کودکان نسل آینده است .

ویروس زیکا از جمله ویروس های فرمانرو محسوب می شود که از پشه به بدن انسان منتقل می گردد ، از آن جایی که ویروس ها در پشه ها بیماری ایجاد نمی کنند ، ویروس زیکا نیز بر پشه بدون تاثیر می باشد اما با هربار گزش انسان سالم توسط پشه ناقل ، ویروس زیکا به بدن انسان وارد شده و او را مبتلا می کند . ویروس زیکا از طریق پشه ای به نام آیدس آیگیپتی ( که ناقل بیماری تب زرد و دنگی نیز بوده است ) منتقل می شود ، این بیماری که اولین بار در بدن یک میمون ساکن جنگل زیکا یافت شد دارای علائم و رفتارهای مشابه بسیاری با تب دنگی و زرد است .

متاسفانه ویروس زیکا به سرعت در بین مردم شیوع یافت و سفر خود را از محل پیدایش به آفریقا ، آسیای جنوب شرقی ، جزایر اقیانوس آرام و… گسترش داد . علائم زیکا ( تب ، جوش خارش دار ، درد مفاصل و التهاب چشم ها ) تنها در 20 درصد مبتلایان ظاهر می شود ( علائم 3 تا 12 روز پس از گزیده شدن در فرد نمایان می شوند ) و این امر باعث می شود تشخیص ابعاد آلودگی دشوار گردد . با توجه به گسترش بسیار این ویروس ، برای نگهداشتن جانب احتیاط ، علاوه بر پشه گزیدگی ، داشتن ارتباط جنسی نیز از موارد احتمال ابتلا به ویروس زیکا اعلام شده است .

در حال حاضر هیچگونه واکسن یا داروی مناسبی برای درمان زیکا تهیه نشده است تنها استامینوفن می تواند جهت کنترل علائم کمک کند ؛ هرچند به ندرت ممکن است فرد مبتلا نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد اما به دلیل عوارض ناشی از زیکا و همچنین جلوگیری از آلوده شدن طیف وسیع تر مردم به این ویروس ، استفاده از لباس های پوشیده ، پشه بند ، مواد دفع کننده پشه ، از بین بردن مکان های مناسب برای زندگی پشه ( از جمله آب های راکد ) ، جلوگیری از بارداری زوجین مبتلا ، عدم رفت و آمد زن های باردار به مناطق شیوع یافته ، پرهیز از انتقال خون ( در صورت مشکوک بودن به وضعیت جسمانی ) و رفتارهایی از این قبیل از راه های پیشگیری تلقی شده و الزامی است .

با گرم تر شدن دمای کره زمین ، رفت و آمد مردم کشورهای مختلف با یکدیگر و… احتمال گسترش این ویروس 80 ساله روز به روز افزایش می یابد و تاثیرگرفته از این موضوع احتمال به دنیا آمدن فرزندان با بیماری مادرزادی میکروسفالی نیز یک خطر تلقی می شود . به طور قطعی نمی توان گفت زیکا باعث تولد فرزندان مبتلا به میکروسفالی می شود اما تولد نوزادان مبتلا در کشورهای آلوده بسیار زیاد بوده است و این موضوع را می توان جزو موارد احتیاط برشمرد . مرگ و میر در نوزادان متولد شده و افزایش نقایص مادرزادی نیز از جمله خطرهایی است که برابر با میکروسفالی نوزادان را تهدید می کند . سندروم گیلن باره در لیست کاری زیکا قرار گرفته و هر لحظه می توان منتظر گزارش این بیماری مادرزادی از طریق ویروس زیکا بود .

با یک جمع بندی و نگاهی گذرا به تاریخچه آزمایشات گوناگون بر جانوارن و دگرگونی ژن هایی که تا کنون صورت گرفته است ، پیدا و گسترش ویروس زیکا جای اندکی تفکر و نگرانی وجود خواهد داشت .

از سال 1390 خورشیدی ، در ایران فعالیت های پیشگیرانه شدیدی جهت مقابله با ویروس زیکا شروع شد و در سال 1393 با مشاهده اولین ردپا ، اقدامات شدید و جدی از سوی مسئولین صورت گرفت ؛ در کنار همه این مراقبت ها آگاهی مردم و رعایت بیش از پیش بهداشت الزامی می باشد .

مرگ تدریجی از طریق زیکا :

همانطور که گفته شد زیکا برای افراد بالغ خطرناک نیست و حتی بعد از 2ماه می توان اطمینان داشت که ویروس در بدن از بین رفته است ؛ زیرا زیکا نمی تواند مدت زمان طولانی در بدن انسان دوام بیاورد ؛ پس بارداری پس از 2 ماه از مراجعه به مناطق مشکوک به آلودگی چندان خطرناک نیست ؛ ولی کودکانی که با این ویروس دوران جنینی خود را می گذرانند به احتمال خیلی بالا با نقایص مادرزادی متولد می شوند که شایع ترین آن ها میکروسفالی است ، تحلیل تدریجی مغز و مرگ تدریجی از اتفاق هایی است که هرچند به ندرت اما نسل مبتلا را تهدید می کند .

امید بر آن است پیشرفت های حاصله در تولید واکسن کنترل کننده زیکا سریعتر حاصل شده و خبرهای مسرت بخشی را منتشر کنیم .

مرتبط ها

قالب خبری