قطره پلازیل راه حل درمانی ریفلاکس در کودکان
یکی از داروهایی که پزشکان اطفال برای درمان ریفلاکس کودکان تجویز می کنند ، قطره پلازیل است که در این مقاله قصد داریم شما را بیشتر با آن آشنا کنیم .
ریفلاکس در کودکان علائم زیادی دارد که مهمترین آنها شامل استفراغ، سرفههای مکرر، آروغ زدنهای زیاد، کمخونی، بیقراریهای شبانه و بیاشتهایی میشوند. قطره پلازیل یا متوکلوپرامید ، یکی از داروهایی است که در درمان ریفلاکس کودکان تجویز میشود.
این دارو دریچهای را که از معده به مری باز میشود، مسدود میکند و مانع برگشت اسید معده به مری میشود. قطره پلازیل یا متوکلوپرامید جزو داروهای آنتیدوپامینرژیک است. این دارو با بالا بردن آستانه تحریک مرکز استفراغ که نوعی گیرنده شیمیایی است، اثرات ضدتهوع و استفراغ خود را اعمال میکند.
همچنین به علت داشتن اثرات ضد دوپامینی، شل شدن عضلات معده ناشی از دوپامین را مهار میکند و سبب افزایش حرکات دودی معده و افزایش سرعت تخلیه معده میشود.
قطره پلازیل به طور معمول در مواردی همچون درمان تهوع و استفراغ ناشی از جراحی یا شیمیدرمانی، برگشت محتویات معده به مری یا همان ترش کردن، آهسته بودن تخلیه معده، گاستروپارستزی دیابتیک، سردرد عروقی و سکسکه مقاوم ، همچنین به عنوان تحریککننده ترشح شیر در مادران شیرده به بیمار تجویز میشود ؛ این دارو به 3 شکل قرص، آمپول و قطره وجود دارد. فرم خوراکی آن بسرعت از طریق دستگاه گوارش جذب میشود. زمان شروع اثر آن از راه خوراکی 30 تا 60 دقیقه و از راه وریدی 30 دقیقه است. محل اصلی متابولیسم آن، کبد است و دفع آن عمدتا از راه کلیه است. در ضمن طول اثر دارو 21 ساعت است. در کنار این مزایا، استفاده این دارو ممکن است سبب تغییرات فشار خون، افزایش ضربان قلب و بخصوص در کودکان و نوجوانان سبب گرفتگی گردن، لرزش دست و سستی پاها شود. همچنین بندرت میتواند سبب گیجی، خوابآلودگی، بیقراری و اسهال شود.
قطره پلازیل را در چه مواردی نباید مصرف کرد ؟
ابتلا به صرع، خونریزیهای گوارشی، انسداد روده و نارسایی شدید کبد و کلیه و همچنین در موارد حساسیت شدید به این دارو، از موارد منع مصرف قطره پلازیل است ؛ همچنین در دوران بارداری توصیه اکید میشود بدون تجویز پزشک از این دارو استفاده نشود.
قطره پلازیل در شیر مادر نیز ترشح میشود؛ اما به نظر در دوزهای کمتر از 45 میلیگرم در روز، برای نوزاد بیخطر است.
چه داروهایی را نباید با قطره پلازیل مصرف کرد ؟
مسکنها، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضداضطراب، خوابآورها، آنتیهیستامینها، داروهای ضددرد مخدر و لیتیوم را نباید به همراه این قطره مصرف کرد.
به طور کلی تجویز داروها برای نوزادان و کودکان از اهمیت خاصی برخوردار است؛ چراکه دستگاههای بدنشان مانند دستگاه گوارش ، کبد و کلیه از نظر هضم، جذب و دفع متفاوت و حساستر از بزرگسالان است. بنابراین در مورد مقدار دارو، زمان تجویز دارو و همراهی غذا و دارو، دقت بیشتری را باید به کار برد. بنابراین در مصرف قطره پلازیل برای کودک خود به این نکات توجه کنید:
این دارو جزو داروهای بدون نسخه نیست، بنابراین حتما با دستور پزشک باید استفاده شود.
منبع : پزشک تو