قد و وزن کودک من نگران کننده است
کودکان تا رسیدن به قد ثابت اسباب نگرانی والدین را از نظر قد و همچنین وزن مطلوب فراهم می کنند، اگر دست از مقایسه بردارید در اکثر موارد کودکان مشکلی ندارند .
قد و وزن کودک چیزی است که برای والدین اهمیت بالایی دارد ، البته مهم بودن آن بر هیچ کس پوشیده نیست اما حساس شدن خانواده ها بر این موضوع اکثر مواقع بی مورد است .
یک مثال رایج می زنیم :
فرض کنید نوزادی در بدو تولد قد و وزن مطلوب ( حتی کمی زیاد ) دارد ، از 8 تا 10 ماهگی رفته رفته وزن کودک پایین می آید ، در این جا اگر دو شرط برقرار باشد جای نگرانی وجود ندارد ، شرط اول اینکه اندازه ی دور سر طبیعی باشد ، در شرط دوم باید قد و وزن آهنگ یکسان داشته باشند ، وقتی این گونه است یعنی فرزند شما از آن دسته افرادی است که بعد از بلوغ قد و وزن می گیرند ( به اصطلاح استخوان می ترکانند ) ؛ در این گونه افراد اگر از مچ دست آن ها عکس برداری شود مشاهده می شود که سن استخوانی آن ها از سن شناسنامه ایشان عقب تر است .
هیچ گاه فرزند خود را با دیگری مقایسه نکنید ، فراموش نکنید مادر و پدر و در نتیجه ژن فرزند دیگری با فرزند شما کاملا متفاوت است .
در برخی موارد دیده شده که والدین بدون آگاهی اقداماتی برای تزریق آمپول هورمونی به فرزند خود انجام داده اند ! استفاده از آمپول اگر برای فرد مناسبش باشد اشکالی ندارد ، فرد مناسب یعنی چه ؟ یعنی کودکانی که به تشخیص پزشک کمبود هورمون رشد دارند و یا کم کاری تیروئید دارند ( به صورت مادرزاد ) در این گونه افراد اگر از آمپول هورمونی استفاده نشود در 8 ماهگی احتمال می رود کودک عقب مانده ی ذهنی شود ؛ اما همانطور که تاکید کردیم استفاده از این آمپول ها نباید رواج پیدا کند و در مواقع غیر ضروری هم از آن استفاده شود .
عواملی که بر روی شخص از جنینی تا بزرگسالی تاثیر گذارند به این ترتیب هستند :
در دوران جنینی محیط ( رحم مادر ) تنها عامل تاثیر گذار است به همین دلیل است که مراقبت های قبل از بارداری برای پدر و مادر بسیار لازم است و همچنین توصیه می شود در 9 ماه بارداری تا حد امکان استرس و … به مادر وارد نشود ؛ بعد از تولد تا 6 سالگی محیط و تغذیه حرف اول را می زنند ، توصیه های لازم در این دوران این است که تا 6 ماه فقط از شیر مادر تغذیه شود ، حتی استفاده از آب در مقادیر اندک هم ترکیب شیر مادر را در روده بر هم زده و جذب مواد را کم می کند ، در 6 تا 12 ماهگی در کنار شیر مادر از غذای کمکی هم استفاده شود ( مانند فرنی ، حریره بادام ، سوپ و … ) ، بعد از 12 ماهگی اول غذا بعد شیر مادر ؛ از 10 یا 12 سالگی به بعد نیز ژن حرف اول را می زند .
البته مواردی وجود دارد که تغذیه و محیط بر ژن برتری پیدا می کنند ؛ در مواردی هم که مورد ژنتیک حکم می کند فرزند نحیف نباشد اما هست باید تغذیه کنترل بیشتری شود .