شب بیداری کودکان معضلی برای خانواده ها
شب بیداری کودکان یک مشکل محسوب میشود . راه حل شب بیداری در کودکتان را میدانید ؟ چنانچه خواستار حل این مشکل هستید با چند راهکار عملی ، ما را همراهی کنید .
پدر و مادرهای بسیاری هستند که از شب بیداری کودکان خود رنج می برند و از آنجاییکه این مشکل معمولا برای کودکان دبستانی بروز میکند شاید شما را بیشتر ترغیب به پیدا کردن راه چاره کرده باشد تا بتوانید این مشکل را از بین ببرید یا به حداقل برسانید .
یکی از عمده سئوالات شما این است که چرا فرزند من نیمه های شب از خواب بیدار می شود؟ چرا نمی تواند در طول شب درست بخوابد ؟ و چندین چرای دیگر
بهتر است به این نکته اشاره کنیم که بیدار شدن در نیمه های شب یکی از بخش های طبیعی چرخه ی خواب هنگام شب است . اما کودکان ما چون به این مهارت نرسیده اند که چگونه می توانند بعد از بیدار شدن دوباره بخوابند ، از مشکل بیدار شدن در نیمه های شب رنج می برند با توجه به بررسی های متعدد در این زمینه در ادامه به چند مورد از عواملی که باعث شب بیداری در کودکان می شود اشاره می کنیم .
1- نگرانی های رایج در سنین کودکی مثل : ترس از مرگ ، ترس از بلایای طبیعی ، نگرفتن نمره ی مناسب در امتحان روز قبل و یا بعد و …
2- کابوس های شبانه
3- اتفاق های غیر معمول مثل مسافرت یا بیماری
4- تغییر ساعات خواب
حال این سئوال برای والدین پیش می آید که چگونه باید با این مسائل مقابله کنیم ؟
اگر شما از آن دسته والدینی هستید که بعد از گذشت ساعاتی از خواب شبانه با صدا یا تکانی از جانب فرزندتان از خواب بر می خیزید و با این جمله ازجانب او مواجه می شوید که می گوید: ( نمی توانم بخوابم ) و این مسئله برای شما ناخوشایند است ، برای بهبود این اوضاع می توانید روش های زیر را امتحان کنید .
1- فضای خواب کودک خود را همچون نیمه های شب درست کنید تا با همان شرایط بخوابد . به طور مثال : اگر نیمه های شب تمام چراغ های خانه را خاموش می کنید این کار را از همان ابتدای شب انجام دهید .
2- قبل از خوابیدن کامل فرزندتان اتاق او را ترک کنید که اگر نیمه های شب از خواب بیدار شد از نبود شما دچار ترس و اضطراب نشود .
3- از روش ها یا وسایلی که کودک در نیمه های شب به آنها دسترسی نخواهد داشت برای خواباندن ابتدای شب کودک پرهیز کنید .
4- بعد از این که نیمه های شب به اتاق شما آمد هرگز او را در کنار خود نخوابانید اگر این کار را حتی برای یک بار هم انجام دهید مطمئن باشید او این کار را مدام تکرار می کند . از رختخواب بلند شوید و او را تا محل خواب خودش همراهی کنید و با آرامش او را به جای خود بازگردانید این کار را حتی زمانی که کودک شما بیمار است یا خواب بدی دیده است انجام دهید فقط می توانید در چنین لحظاتی مدت بیشتری در کنارش بمانید .
5- کودکانی که پا به مدرسه گذاشته اند می توانند بر ترس های بی منطق و تخیلی خود غلبه پیدا کنند . کودکان 8 – 5 ساله ی شما زیاد دچار ترس و وحشت می شوند به همین دلیل شما باید با صبر و حوصله ساعاتی در روز را در کنار او بنشینید و در مورد نگرانی هایش با او صحبت کنید و او را تا حد امکان متقاعد کنید که مشکلی وجود ندارد .
6- یکی از روش های موثر برای رهایی از کابوس های شبانه دادن پاداش است هر چند کوچک مثلاً تقویمی تهیه کنید و هر شب که کودک به موقع و در اتاق خود خوابید از او بخواهید تاریخ مورد نظر را روی تقویم علامت بزند و چند شب که این کار را انجام داد جایزه ای کوچک به او بدهید و هر چه تعداد شب هایش بیشتر شد جایزه ی او را بزرگ تر کنید تا زمانی این کار را انجام دهید تا او به خوابیدن در اتاق خود و بیدار نشدن در نیمه های شب عادت کند .
7- در تمام مواردی که مربوط به کودکان می شود از آن ها نظر خواهی کنید حتی برای بهبود وضعیت خوابشان ، خیلی از آن ها به امید دیدار های صمیمانه ی صبحگاهی در رختخواب خود باقی می مانند. مثلا اگر در بحث های خود از او خواستید که تا ۷ صبح در رختخواب خود بماند بعد می تواند پیش شما بیاید و او روی ساعت ۵ اصرار داشت، می توانید روی ساعت ۶ با هم به توافق برسید. اگر کودک هنوز نمی تواند ساعت بخواند، می توانید ساعت مورد نظر رابا علامتی برای او مشخص کنید تا وقتی عقربه به آن علامت رسید ، از اتاق خارج شود.
8- کودکی که اصرار دارد در اتاق پدر و مادرش بخوابد نباید به طور واضح او را از این کار منع کرد چون او به اصرارهای خود ادامه می دهد پس به او اجازه دهید ، ولی توافق کنید که به هیچ عنوان نمی تواند روی تخت شما بخوابد فقط می توانید روی زمین برایش جا پهن کنید و با توجه به این شرایط می تواند به اتاق شما بیاید. پس از چند هفته خود کودک از این وضعیت خسته می شود و به اتاقش باز می گردد .
اگر از راهکارهای فوق به درستی بهره ببرید ، به مرور این مشکل را برای همیشه در کودک دلبندتان رفع خواهید کرد .