زرشک گیاهی دارویی با سابقه درمانی بسیار زیاد
زرشک گیاهی دارویی می باشد که سابقه درمانی آن به گذشته های دور برمی گردد ؛ گیاهی که دارای خواص متعددی در طب کهن و میان پزشکان سنتی و امروزی است .
زرشک از نظر طب سنتی و قدیم ایران ، سرد و خشک است و میوه ی آن دارای حدود 4% مواد قندی ، 65 اسید مالیک و اسید تارتاریک و مقداری صمغ می باشد .
از لحاظ درمانی ، می توان زرشک را به سه بخش تقسیم کرد : 1- میوه ی زرشک ، 2- ریشه ، پوست و ساقه ی زرشک ، 3- برگ زرشک
نخستین قسمت که میوه ی زرشک می باشد ، دارای خواص زیر است :
1- قابض و تقویت کننده ی قلب و کبد ( زرشک برای برطرف کردن بیماری های کبدی ، تسکین دردهای مفصلی روماتیسم و همچنین تورم مفید می باشد )
2- درمان عفونت هایی چون : عفونت گلو ، مجاری ادراری مجاری معده ای روده ای ، ریه ها ، عفونتهای مخمری و اسهال
3- درمان بواسیر خونی
4- رفع خونریزی
5- صفرابر
6- برطرف ساختن ناراحتی های دهان ( دم کرده ی زرشک را بایستی غرغره کنید . )
دومین قسمت که ریشه ، پوست و ساقه ی زرشک است نیز دارای خواصی نظیر :
1- رفع سوزش های ادرار
2- درمان واریس
3- برطرف ساختن بی اشتهایی ، نقرس و همچنین روماتیسم
4- تنظیم اعمال دستگاه گوارش و رفع سوء هاضمه
5- تأثیر مثبت در درمان زردی و یرقان
6- مؤثر برای بیماران مبتلا به ورم طحال
سومین قسمت نیز برگ زرشک می باشد که خواص متعددی دارد ازجمله :
1- درمان اسهال های مزمن
2- درمان بیماری اسکوربوت ( زیرا برگ زرشک دارای مقدار زیادی ویتامین ث می باشد )
3- تسکین گلودرد ( توصیه شده در موقع آنژین ( درد قفسه سینه ) و همچنین گلودرد ، دم کرده ی زرشک را غرغره کنید )
به غیر از خواص زرشک ، مصرف زرشک نیز دارای قاعده و روش خاصی می باشد که از متداول ترین آنها می توان به : جوشانده ی زرشک ، تنطور زرشک و دم کرده ی زرشک اشاره کرد که در ادامه با طرز تهیه و مقدار مصرف هریک آشنا خواهید شد .
برای تهیه ی جوشانده ی زرشک به روش زیر پیش روید :
مقدار 20-10 گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه ی زرشک را در یك لیتر آب ریخته و آن را بجوش بیاورید ؛ سپس آن را از روی اجاق برداشته و بگذارید برای مدت 10 دقیقه بماند . این جوشانده را صاف كرده و با شكر یا عسل شیرین كنید . ( مقدار مصرف روزانه : سه فنجان در فاصله ی بین غذاها )
برای تهیه ی تنطور زرشک می توانید :
به فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه ها که گیاه دارویی دارند مراجعه و تنطور زرشک را خریداری نمایید . ( مقدار مصرف آن : 20-10 قطره سه بار در روز )
برای تهیه ی دم كرده ی زرشک هم می توانید مطابق دستورالعمل زیر عمل نمایید :
مقدار 40 گرم زرشک را در یك لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به مدت 10 دقیقه بماند ؛ سپس آن را با شكر یا عسل مخلوط كنید . ( مقدار مصرف آن : سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاها . )
ولی برای مصرف زرشک نیز مانند دیگر داروهای گیاهی ، نباید زیاده روی کرد و بایستی نکاتی را هم در این زمینه درنظر داشت :
اول اینکه باید به یاد داشته باشید که مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نمی باشد ، زیرا باعث تحریک رحم و در نتیجه خطر امکان سقط جنین خواهد شد.
دوم اینکه اگر زرشک را برای مدت طولانی و به میزان بالا مصرف کنید ، می تواند سبب ناراحتی معده و روده ها شود و جذب ویتامین B کافی برای بدن را با مشکل مواجه کند.