زخم معده و آنچه که بایستی در مورد زخم های گوارشی بدانید ؟
در این مقاله قصد داریم مطالب بیشتری در خصوص زخم معده و بطور کلی ، زخم های گوارشی بیان کنیم ، تا بیشتر و بهتر با این عارضه ها آشنایی پیدا نمایید .
بیماریهای گوارشی از شایعترین بیماریها در کشور ما محسوب میشود و به نظر میرسد با تغییر شیوه زندگی، رواج فستفودها، کم تحرکی و شیوع زندگی ماشینی تعداد مبتلایان از این هم بیشتر شود. بد نیست بدانید اختلالات گوارشی سن و سال نمیشناسد و همه افراد در معرض خطر ابتلا به آنها قرار دارند.
علائم زخم اثنیعشر و زخم معده چه تفاوتی دارند؟
دکتر ناصر ابراهیمی دریانی- ، فوقتخصص بیماریهای گوارش و کبد نوشت: براساس آمار ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد دچار زخم معده و اثنیعشر هستند. زخم معده معمولا در خانمها و آقایان یکسان بروز پیدا میکند و این افراد از نظر سنی ۱۰ سال از کسانی که زخم اثنیعشر دارند، مسنتر هستند. همچنین زخم اثنیعشر در مردان جوان و افراد با گروه خونی O شایعتر و علائم بیماری، درد آزاردهنده بالای ناف و پایین جناغ سینه است؛ دردی که ۵/۱ تا ۳ ساعت پس از خوردن غذا و خالی شدن معده شروع میشود و با پر شدن معده تسکین پیدا میکند؛ در حالی که درد زخم معده با خوردن غذا بدتر میشود. همچنین درد زخم معده و اثنیعشر معمولا بیمار را شب از خواب بیدار میکند. درد به پشت فرد انتشار مییابد و زخم گاهی با استفراغ خونی یا مدفوع سیاه رنگ و قیری بروز میکند. از طرفی معمولا بیمارانی که زخم اثنیعشر دارند، کاهش وزن چندانی پیدا نمیکنند؛ اما گاهی بیمارانی که زخم معده دارند دچار کاهش وزن میشوند چون با خوردن غذا درد بیشتر خواهد شد.
همه بیماران مبتلا به زخمهای گوارشی درد دارند؟
خیر. نداشتن علامتهای بیماری مثل درد، دلیلی بر نبود زخم نیست. حتی گاهی اوقات که زخم عمقی و باعث پارگی معده یا اثنیعشر میشود، بیمار با درد بسیار شدید و آزاردهندهای که تحمل آن بسیار دشوار است به اورژانس مراجعه میکند و بلافاصله باید تحت عمل جراحی قرار گیرد. همچنین گاهی زخم باعث انسداد راه خروجی معده میشود و محتویات معده تخلیه نمیشود. در چنین شرایطی فرد دائم احساس سیری و پری شکم دارد و دچار استفراغهای مکرر سه چهار ساعت پس از غذاخوردن میشود.
آیا زخمهای گوارشی باعث بروز سرطان میشوند؟
باید گفت زخم معده خوش خیم به هیچ عنوان به سرطان تبدیل نمیشود مگر این که زخم بدخیم باشد و به اشتباه خوش خیم تشخیص داده شود. البته زخم خوش خیم را با نمونهبرداری میتوان تشخیص داد و آن را درمان کرد. زخم اثنیعشر هم هیچ ارتباطی با سرطان ندارد.
سیگار چه نقشی در بروز زخمهای گوارشی دارد؟
از میان عوامل تشدیدکننده زخمها بهویژه زخم اثنیعشر، باید به شایعترین آن یعنی سیگار اشاره کرد. سیگار در بروز زخم نقش دارد و عوارض زخم در سیگاریها بیشتر است. همچنین ۷۰ تا ۸۰ درصد بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار میگیرند، سیگاری هستند. از طرفی زخم معده افراد سیگاری دیرتر بهبود مییابد.
منبع : روزنامه جام جم