راشیتیسم کدام اندام ها را درگیر می کند
راشیتیسم را می توان بیماری شایع دوران کودکی دانست که دلیل اصلی بروز آن کمبود کلسیم و ویتامین D در فرد است . درمان راشیتیسم در کودکی به مراتب راحت تر است .
راشیتیسم یا نرمی استخوان ممکن است به دلیل کمبود ویتامین D ویا فقر کلسیم در فرد بروز کند . طیف گسترده ای از مبتلایان به راشیتیسم را نوزادان و کودکان تشکیل می دهند و به ندرت قشر بزرگسال را درگیر می کند ، به همین جهت راشیتیسم را می توان در گروه بیماری های کودکان قرار داد . راشیتیسم ( نرمی استخوان ) در کودکان دچار سوء تغذیه شدید بیشتر از سایر همسالان بروز می کند ؛ اما شاید بپرسید سوء تغذیه در نوزادی که تنها با شیرمادر تغذیه می کند چگونه امکان پذیر است !؟ در نوزادانی که تنها از شیر مادر تغذیه می کنند لازم است مادر منابع ویتامین D و کلسیم بدن خود را تکمیل کند ، در این راستا لازم است مادر و حتی خود نوزاد ساعاتی را در معرض نور خورشید قرار بگیرند ، علاوه براین تکمیل بودن ویتامین D و کلسیم بدن مادر در دوران بارداری بسیار حائزاهمیت است .
دلیل عمده ی بروز راشیتیسم در کودکان و بزرگسالان پرهیز از مصرف شیر به دلایل مختلف از جمله هضم ناقص مواد موجود در شیر و… می باشد . گاهی ممکن است راشیتیسم ارثی بوده و حالت مادرزادی داشته باشد ( انتقال از طریق کروموزوم X است ) ، که در این حالت جذب کلسیم هدف قرار گرفته و در آن اختلال ایجاد می شود .
همیشه توجه داشته باشید که ویتامینD و کلسیم مانند مکمل یکدیگر عمل می کنند ، اگر ویتامین D در سطح مطلوبی نباشد جذب کلسیم در بدن با مشکل روبرو خواهد شد . در صورتی که به نکات فوق توجه نکرده و دچار نرمی استخوان بشوید ، انتظار آن می رود که با پیشرفت راشیتیسم ، نه تنها اسکلت بندی و استخوان های موجود در بدن ( دندان و… ) بلکه ماهیچه ها نیز دچار ضعف شوند .
از عواملی که می توانید به وجود راشیتیسم در فرد پی ببرید ، علاوه بر ضعف ماهیچه ها و درد و نرمی استخوان ها می توان به پوسیدگی زودرس دندان ها نیز اشاره کرد ؛ رشد ناقص دندان و پوسیدگی پیش از موقع آن ها می تواند از علائم بروز راشیتیسم باشد ، موردی که شاید خانواده ها کمتر به آن توجه کنند و نسبت به فرزند خود بی توجه باشند .
از دیگر علائم راشیتیسم که آن ها را در گروهی دیگر تقسیم بندی کرده ایم ، شکل گیری استخوان ها در محدوده نا متعارف آن ها است ، به طوری که فعالیت های روزانه را نیز با مشکل مواجه خواهد کرد ، مانند فرم گیری استخوان های پا به شکل پرانتز باز و بسته ( در ناحیه زانو ها ) ؛ نرمی بیش از اندازه جمجه در نوزادان نیز از نشانه های راشیتیسم است .
شخص ( یا کودکی ) که دچار راشیتیسم می شود بسیار بیشتر از همنوعان خود در خطر شکستگی اندام و استخوان ها قرار دارد ، کمبود کلسیم در بافت خونی افراد مبتلا به راشیتیسم می تواند موجب تنانی ماهیچه ( انقباض غیرارادی ) نیز شود .
همانطور که اشاره شد بروز راشیتیسم در جمجمه ( شکل بیضی به خود می گیرد ) ، ساق پا و قفسه سینه عمومیت دارد و درصورتی که راشیتیسم شدت بگیرد استخوان های بلند مانند ستون فقرات را درگیر می کند . راشیتیسم با عکس برداری از استخوان ها و آزمایش خون همچنین اندازه کیری پ-هاش خون و بافت برداری از استخوان قابل تشخیص است .
بهترین راه جلوگیری از راشیتیسم داشتن برنامه غذایی مناسب است که در آن به میزان ویتامین D و فسفاتی که به بدن وارد می شود اهمیت داده شده باشد . تجویز قرص های مکمل نیز در این راستا کمک کننده می باشند .