حالات و نشانه های افسردگی تابستانی را بدانیم
با پیشرفت جوامع بشری افسردگی در سنین مختلف در بین افراد گسترده شده است در این مقاله می خواهیم به یکی از انواع این اختلال روانی با عنوان افسردگی تابستانی بپردازیم .
افسردگی تابستانی شاید شما را هم دچار کرده و نمیدانید اختلال عاطفی فصلی، افسردگی زمستانی یا افسردگی تابستانی نوعی افسردگی تلقی می شود که این الگو معمولا از فصل پاییز شروع و تا ماه های زمستان ادامه میابد. درحالی که افسردگی زمستانی و پاییز چنان رایج نیست اما اختلال عاطفی فصلی همچنین می تواند در اواخر بهار و در ماه های تابستان نیز فرد را تحت تاثیر خود قرار دهد. افسردگی تابستانی به عنوان اختلال عاطفی فصلی معکوس و بطور رسمی به عنوان اختلال افسردگی اساسی با الگوی فصلی شناخته می شود که در فصل تابستان شعله ور شده و هرساله دراین زمان تکرار خواهد شد.
برخلاف اختلال عاطفی فصل پاییز و زمستان که فرد معمولا دارای انرژی کم، غم همیشگی، خستگی در روز و کاهش فعالیت انفرادی خود می باشد، اختلال عاطفی فصلی تابستان غالبا با علایم زیر همراه است. برای اکثر مبتلایان به افسردگی در تابستان علائم آن در اواخر بهار و یا اوایل تابستان آغاز و در پاییز پایان میابد.
این علائم شایع عبارتند از :
کج خلقی
حواس پرتی
اضطراب
بی قراری
کاهش وزن
خواب ضعیف و کم (بی خوابی)
کاهش اشتها
شایع ترین علل این افسردگی قرارگیری در معرض نور خورشید می باشد که منجر به تغییر ساعت داخلی بدن یا ریتم شبانه روزی می شود. هنگامی که این اتفاق رخ دهد تولید ملاتونین کمتر شده، چرخه ی خواب خاموش و الگو های خواب مختل خواهند شد.
نظریه های دیگری نیز علت افسردگی تابستانی را به موارد زیر مرتبط می دانند:
افزایش تعداد گرده ها و بروز آلرژی
درجه حرارت بالا
روزهای طولانی
فقدان یک روال یا ساختار
بی حوصلگی
گرمای شدید
خواب ناکافی
احساس تنهایی
بی حالی
اگرچه افسردگی فصلی در زمستان و تابستان می تواند هرکسی را تحت تأثیر قرار دهد اما این افسردگی ها در گروه های خاصی شایع تر است :
در زنان چهار برابر بیشتر از مردان رخ می دهد
تخمین زده می شود سن شروع بین 18-30سال می باشد
سابقه خانوادگی و دیگر اختلالات نیز سهیم هستند
تشخیص افسردگی در تابستان :
طبق گفته انیستیتوی ملی بهداشت، برای تشخیص بیماری اختلال عاطفی فصلی یا افسردگی تابستانی باید معیارهایی را در نظر گرفت، از آن جا که این افسردگی یک الگوی فصلی تکراری دارد پس باید علائم آن را حداقل دوسال زیر نظر گرفت. پزشک با مطرح کردن سئوالاتی و ارزیابی دقیق رابطه بین علائم افسردگی فرد ، زمان سال و تاریخ شناسایی را تشخیص خواهد داد که آیا افسردگی تابستانی دارید یا خیر.
درمان افسردگی تابستانی :
وجود اختلال افسردگی فصلی مانند افسردگی در تابستان می تواند فرد را تضعیف کند مانند بسیاری از اختلالات خلقی اما اقداماتی وجود دارد که می توان برای کاهش شدت علائم انجام داد که برخی از آن ها عبارتند از :
به دنبال کمک های پزشکی باشید :
روان درمانی برای درمان اختلالات افسردگی بسیار توصیه می شود. استفاده از درمان شناختی رفتاری نیز در این افسردگی اثبات شده است.
درمان شناختی رفتاری نوعی روان درمانی است که به نقش مهم تفکر در نحوه احساس و کارهایی که فرد آن ها را انجام می دهد می پردازد بدان صورت که واکنش فرد در موقعیت هایی که علائم تشدید می شوند ارزیابی می گردد.
دارو درمانی :
دارو های ضد افسردگی گروهی از داروها هستند که معمولاً برای درمان افسردگی تجویز می شوند که با افزایش سطح گروهی از هورمون ها در مغز به نام سروتونین، نور اپی نفرین و دوپامین کار می کنند و تنظیمات خلقی فرد را برعهده دارند. این داروهای ضد افسردگی شامل مهار کننده های برگشت مجدد سروتونین، مهارکننده های برگشت مجدد نور اپی نفرین، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و مهار کننده های مونو آمین اکسیداز هستند از جمله بوپروپیون و میترازاپین. بوپروپیون بطور خاص برای درمان اختلالات عاطفی فصلی مورد استفاده قرار می گیرد.
برخی از راهکارهای مقابله با افسردگی تابستانی :
اگر افسردگی تابستانی در فعالیت های روزانه شما تداخل ایجاد کرده است با پزشک خود صحبت کنید تا برایتان یک برنامه درمانی که شامل روان درمانی یا دارو درمانی می شود تهیه کند.
فراتر از آن، باید اصلاحاتی را در شیوه زندگی خود ایجاد کنید که به کاهش علائم و تقویت روحیه کمک می کند.
بطور مرتب در جلسات ورزشی شرکت کنید :
شرکت در یک برنامه ورزشی که شامل فعالیت های بدنی می شود می تواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند. اگر چه هر درجه ای از ورزش بطور بالقوه می تواند کارساز باشد اما برای کسب بهترین مزایا به مدت 30-60 دقیقه در روز تمرینات ورزشی هوازی و قدرتی را انجام دهید.
الگوی علائم را پیگیری کنید :
اگر ماه های تابستان به نظر آزار دهنده می باشد سعی کنید علائم خود را یادداشت کنید که این یادداشت به پزشک در تشخیص بهتر و به شما در مدیریت آن ها کمک بزرگی خواهد کرد.
مراقبه های ذهن آگاهی و تنفس عمیق را تمرین کنید :
تمرینات تنفس عمیق همراه با یک تمرین مراقبه ذهن آگاهی به شما کمک می کند تا بدون آنکه به علائم واکنش نشان دهید و یا به آن ها فکر کنید از افکار، احساسات و حالات بدن خود آگاه شوید.
پرهیز از تغییرات محیطی :
از تغییرات محیطی که می توانند قسمتی از خلق و خو ضعیف، اضطراب و بی نظمی عاطفی را ایجاد کند پرهیز کنید، همچنین در جمع از سطح شادی خود صحبتی نکنید.
سایر نکات :
شناخت الگوی فصلی که با افسردگی تابستانی همراه است می تواند به فرد در یافتن راهکار هایی برای مدیریت بهتر علائم کمک کند.
صریح و صادق بودن در مورد چگونگی احساس می تواند به کاهش برخی از استرس ها هنگام مراجعه به پزشک کمک کند و این امر سبب می شود تا پزشک تشخیص دقیقی نیز داشته باشد.
منبع : سلامت آنلاین