تنگی نفس چیست و با چه عواملی ایجاد خواهد شد ؟
تنگی نفس که در زبان انگلیسی dyspnea می باشد ، به نوعی بیماری گفته می شود که بیماران مبتلا به آن ، دارای تنفس دشوار و با زحمت هستند .
در تنگی نفس بیمار احساس ناخوشایند دشواری و سختی تنفس و همچنین سطحی شدن تنفس را دارد ( به این معنی که تنفس بیماران دارای تنگی نفس ، کوتاه و سطحی می باشد ) ، لازم به ذکر است که این مشکل در بسیاری از بیماریها مشاهده می شود .
در بیماری تنگی نفس ، بیماران نسبت به تنفس خود و سختی آن آگاه می شوند و این درحالیست که در افراد طبیعی این اتفاق نمی افتد و فرد از نفس کشیدن خود آگاهی چندانی ندارد ، زیرا عمل تنفس در آنها به راحتی و بدون مشکل صورت می پذیرد .
حال می خواهیم با برخی از عوامل ایجاد تنگی نفس نیز آشنا شویم .
تنگی نفس که در درجات بالاتر ممکن است به آسم هم تبدیل شود ، می تواند از عوامل گوناگونی چون : علل قلبی مانند : نارسایی قلب ، حمله حاد قلبی ، اختلال دریچههای آئورت و میترال ، کم خونی ، عفونت شدید بدن و چاقی ، علل ریوی مانند : آسم ، برونشیت ، سل و عفونت ریه ( پنومونی ) و یا علل عصبی مانند : اضطراب ایجاد شود . ( البته این نکته هم بایستی بیان شود که به طور کلی در بیشتر موارد ، تنگی نفس افراد به دلیل مشکلات ریوی بروز پیدا میکند و تنها در درصدی از موارد ، علت ایجاد تنگی نفس ، بیماری های قلبی افراد است . ) ، ولی در حالت جزئی تر اگر بخواهیم به دلایل ایجاد آسم و حملات آسمی بپردازیم باید به مواردی نظیر : 1- مواد آلرژی زای موجود در هوا ، 2- عفونت های تنفسی از قبیل سرماخوردگی و … ، 3- فعالیت های جسمانی ( در آسم های ناشی از ورزش ) ، 4- هوای سرد ، 5- هوای آلوده و پر دود ، 6- بعضی از داروهای خاص همچون مسدود کننده های بتا، آسپیرین، بروفن و ناپروسکن ، 7- ناراحتی های روحی و استرس ، 8- سولیفیتها و مواد نگه دارنده موجود در بعضی از غذاها ، 9- بیماری ریفلاکس معده و مری و 10- چرخه ی قاعدگی در بعضی از زنان اشاره کنیم .
ضمنا شاید بد نباشد این را هم بدانید که در این بین ، برخی از عوامل مثل : ( ابتلای حداقل یکی از بستگان خونی به آسم ، ابتلا به بیماری های آلرژیکی ، چاق بودن و اضافه وزن ، سیگار کشیدن و یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران ، فرزندان مادرانی که در هنگام بارداری سیگار می کشیدند ، قرار گرفتن در برابر دود ماشین ها و سایر آلودگی های هوا ، قرار گرفتن در برابر آلودگی های شغلی و مواد شیمیایی مورد استفاده در بعضی از شغل ها ) هم هستند که خطر ابتلا به تنگی نفس ( آسم ) را افزایش می دهند .