جدیدترین مطالب امروز

تاثیر ورزش در سوخت و ساز بدن و فعالیت اندام ها

تهیه کننده : بخش گوناگون

تهیه شده برای بخش : پزشک خانواده

تاثیر ورزش در سوخت و ساز بدن و فعالیت اندام ها

هر فعالیتی که انسان انجام می دهد نیازمند انرژی و سوخت است ورزش نیز از این قاعده مستثنی نیست ، این انرژی به شکل هوازی و غیر هوازی در بدن تولید می شود .

وقتی ورزش می کنیم چیزی که با چشم دیده می شود اندام اسکلتی بدن است که در دست ها ، پا ها ، کمربند شانه ای و لگنی تراکم بیشتری دارند .

با این حساب فعالیتی دارد اتفاق می افتد که طبیعتا نیازمند انرژی و سوخت است ، این انرژی در بدن چگونه تهیه می شود ؟

همانطور که در اتومبیل ها از ترکیب بنزین ( حکم غذا را دارد ) و اکسیژن سوخت مورد نیاز به دست می آید ، بدن هم با ترکیب مواد غذایی بعلاوه ی اکسیژن ( توسط شش ها ) سوخت تولید می کند ؛ پس ابتدا باید مواد غذایی به بدن برسد ، این مواد خام به سه شکل پروتئین ، کربوهیدرات ها ( قند ها ) و چربی به بدن می رسند ، پروتئین ها کمترین نقش را در سوخت و ساز و تامین انرژی بازی می کنند در واقع سوخت اصلی بدن ابتدا کربوهیدرات ها ( که به شکل گلیکوژن در ماهیچه جمع می شوند ) و سپس چربی ها هستند ( برای تولید انرژی ابتدا گلیکوژن ها مورد هدف قرار می گیرند و زمانی که منابع گلیکوژن رو به اتمام است بدن به سراغ منبع بعدی یعنی چربی ها می رود ) .

بسیار خب پس مواد خام اولیه وارد بدن شد ، اکسیژن در حالت عادی همیشه به بدن می رسد و سوخت و ساز نیز تا حد معمولی در حال انجام است ، میخواهیم ببینیم وقتی فعالیتی شدید تر ( مانند ورزش ) انجام می دهیم این سوخت و ساز به چه شکل است ( در واقع به نوعی روال طبیعی بدن در تولید انرژی روزانه سوا بر ورزش کردن را نیز مرور خواهیم کرد ) .

وقتی شروع به نرمش و … می کنید سیستم تولید انرژی هوازی بکار می افتد و با ترکیب ( قند و چربی ) بعلاوه ی اکسیژن مقدار زیادی انرژی شیمیایی آزاد می کند اما تا به حال فکر کرده اید وقتی به ناگاه فعالیت های شدید را انجام می دهید یا بعد از مدت ها ورزش می کنید بدن فشار وارده را چگونه تحمل می کند و سوخت و ساز به چه شکلی نمود می کند ؟

لازم است بدانید شرایط مطلوب برای تولید سوخت در بدن وجود اکسیژن ( سیستم تولید انرژی هوازی ) است ، در مواقعی که شرایط چندان مطلوب نیست بدن می تواند بدون اکسیژن ( سیستم تولید انرژی بی هوازی ) قند یا چربی را بسوزاند و انرژی تولید کند ( دقیقا اتفاقی که با انجام فعالیت های ناگهانی و شدید در بدن رخ می دهد ) این روش ( تولید انرژی بی هوازی ) تولید انرژی غیر اقتصادی و درجه دو در بدن به حساب می آید چرا که به دلیل غیبت اکسیژن قند و چربی ناقص می سوزد و تولید مواد زائدی چون اسیدلاکتیک می کند ، پس سیستم تولید انرژی بی هوازی که البته نوع دومی هم دارد ( سیستم تولید انرژی ذخیره ای ) در واقع برای بدن مقرون به صرفه نبوده و سیستم اصلی و رایج سوخت و ساز هوازی است .

انرژی تولید شده به وسیله ی خون به تمام اندام ها منتقل می شود ، اگر به خاطر بیاورید در متن ”    ” گفتیم که خون وظیفه ی پمپاژ خون و انتقال آن به اندام ها را بر عهده دارد .

دلیل خسته شدن در حین ورزش نیز تجمع بیش از حد اسیدلاکتیک در عضلات است ، این ماده وقتی بدن رو به چربی سوزی می آورد به دلیل سخت شدن امر اکسیژن رسانی ، با سرعت بیشتر و حجم بالاتری تولید می شود .

در نتیجه چه بهتر که به منظور تقویت سیستم اکسیژن رسانی به عضلات و افزایش قدرت ذخیره سازی گلیکوژن در ماهیچه برنامه ی ورزشی مداوم و تدریجی برای خود تنظیم کنیم ، علاوه بر این دو مورد آشپزخانه ی بدن ( دستگاه گوارش ) و قلب نیز با ورزش کردن تقویت می شوند .

فقط به خاطر داشته باشید اگر بدون نرمش و گرم کردن به طور ناگهانی ورزش های سنگین انجام دهید بدن را وادار به استفاده از سیستم بی هوازی برای تولید انرژی کرده اید .

مرتبط ها

قالب خبری