تاتوره گیاهی سمی با خواص دارویی گوناگون !
این مقاله اختصاص دارد به معرفی بیشتر گیاهی سمی به نام تاتوره ؛ گیاهی که در عین سمی بودن ، دارای خواص درمانی گوناگونی نیز می باشد .
داتوره ( Datura Stramonium L ) یا تاتوره گیاهی میباشد که از تیره سیب زمینی است و ۲۰۰ – ۵۰ سانتی متر ارتفاع دارد.ماده آتروپین از این گیاه حاصل میشود و به همین خاطر خاصیت ضد سم دارد.البته باید گفته شود که این گیاه خودش سمی است و اگر کسی جوشانده اش را بخورد برای مدتی اعصاب ارادی اش غیر ارادی میشود.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت:
تاتوره از جمله گیاهان سمی است که به صورت فرآوری در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
محسن پویان در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: تاتوره گیاهی علفی از خانواده سیبزمینی است که در کتب طب گیاهان ایران تاتوله، بقم، طلانور، جوز ماثم و جوز ماثا نامیده شده است.
وی افزود: ساقههای این گیاه شاخهزنی فراوان دارد و برگهای آن بیضی شکل، دندانهدار و بدبو هستند که به صورت متناوب روی شاخه آرایش مییابند.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: گلهای تاتوره بزرگ و قیفی شکل و سفید رنگ هستند که از کنار شاخهها و یا انتهای آن میرویند.
پویان ادامه داد: میوه این گیاه کپسو ل بزرگی است که با شکاف طولی باز شده و سطح آن را تیغهای فراوان فرا گرفته و درون آن دانههای سیاه رنگ وجود دارد.
وی یادآور شد: تاتوره از جمله گیاهان سمی است که استفاده از آن به صورت فرآوری در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اضافه کرد: برگ و گل گیاه و دانه گیاه حاوی الکالوئیدهای هیوسیامین، آتروپین و اسکوپولامین است این مواد اسپاسمولیتیک یا آرام کننده تشنج هستند.
پویان اظهار کرد: فرآوردههای دارویی این گیاه ضد درد، مسکن و مخدر است و ماده آتروپین موجود در آن باعث گشاد شدن مردمک چشم شده و بزاق دهان را کاهش میدهد.
وی با بیان اینکه این گیاه دفع ادرار را کنترل کرده و نفخ معده را نیز میکاهد، افزود: تاتوره برای قطع عرق زیاد بدن و تسکین حملات آسم مفید است.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: عصاره دانه و میوه آن برای رفع شوره سر و جلوگیری از ریزش مو بسیار مفید و جوشانده آن برای بدن برای تحلیل ورمهای استسقاء و قطع عرق بدن نافع و ضماد آن برای زخمها و سوختگیها موثر است.
پویان با اشاره به اینکه مصرف ۲۰ عدد دانه تاتوره در کودکان باعث مرگ میشود، تاکید کرد: باید توجه داشت که مصرف این گیاه به دلیل سمی بودن و به صورت معمول جایز نیست و فرآوردههای دارویی آن در طب گیاهی مورد استفاده دارد.
وی خاطرنشان کرد: تاتوره در نقاط مختلف به صورت پرورشی و گیاهی زینتی در پارکها و باغات مشاهده میشود.
منبع : الو دکتر