بیماری هانتینگتون دارای علایمی با طبقه بندیهای مختلف
در مطلب هانتینگتون نوعی بیماری تأثیرگذار بر روی رفتار افراد درخصوص هانتینگتون صحبت کردیم و در این مطلب ، به علایم بیماری هانتینگتون خواهیم پرداخت .
علایم بیماری هانتینگتون به سه طبقه بندی کلی تقسیم می شود که در افراد مختلف نیز متفاوت می باشد . این علایم معمولا به تدریج پیشرفت می کند و هرچه زمان بگذرد بدتر خواهد شد .
نخستین طبقه بندی از علایم بیماری هانتینگتون ، مشکلات حرکتی است که رایج ترین این مشکل ، كره ( حرکت نامنظم و غیراختیاری ) می باشد . این مشکل اغلب سر ، صورت ، بازوها و یا پاها را تحت تأثیر خود قرار می دهد که به دنبال آن ، فرد بیمار حرکات ناگهانی و غیراختیاری از خود نشان خواهد داد . زمانی که علایم حرکتی بیماری هانتینگتون در ابتدای بروز خود باشد ، فرد بیمار معمولا بی قرار است ، ولی رفته رفته و با پیشرفت بیماری ، کره شدیدتر شده و به جایی خواهد رسید که حرکات شدید و غیرارادی بازوها ، پاها و دیگر اعضای تحت تأثیر به طرز غیرقابل کنترلی شدید می شود که در اصطلاح به آن بالیسم می گویند ؛ همچنین در توانایی چرخیدن و حفظ تعادل فرد مبتلا هم تأثیر می گذارد و احتمال افتادن را در فرد بیشتر می کند . به عنوان مثال فرد بیمار با خوردن غذا و لباس پوشیدن و نگه داشتن یک شی ء در دست هم مشکل خواهد داشت .
بعد از کره و در مراحل بعدی و پیشرفته تر علایم حرکتی بیماری هانتینگتون ، فرد مبتلا به این بیماری ، دچار مشکلی به نام دیستونی خواهد شد ؛ دیستونی در عضلات فرد ، مخصوصا عضلات شانه ها ، گردن ، بازوها و پاها تشنج ایجاد می کند که منجر به حرکات مارپیچی ، تکراری و طرز ایستادن غیر معمول خواهد شد که در ادامه می تواند منجر به سفت شدن دست و پای بیمار و کندتر شدن حرکات او شود .
از دیگر علایم حرکتی بیماری هانتینگتون می توان به موارد زیر هم اشاره کرد :
1- مشکل در بلعیدن به دلیل تأثیر روی ماهیچه های اطراف دهان
2- مشکل در خوردن که منجر به کاهش وزن خواهد شد
3- مشکل در سخن گفتن
4- مشکل در حرکات چشم که مشکلاتی در نگاه کردن به طرفین ، بالا و یا پایین را منجر خواهد شد
بعد از مشکلات حرکتی بیماری هانتینگتون به دومین طبقه بندی یعنی مشکلات ادراکی این بیماری می رسیم ؛ به دنبال این مشکل ، علایمی در ادراک فرد مبتلا نمایان خواهد شد که از جمله ی آن می توان به مشکل در حافظه ی کوتاه مدت ، عدم تمرکز و مشکل در جهت یابی اشاره کرد ؛ به عنوان مثال قدرت یادگیری در افراد مبتلا کم می شود و کم کم علایمی شبیه به زوال عقل بروز می کند .
آخرین طبقه بندی از علایم بیماری هانتینگتون ، مشکلات رفتاری و حالات روحی می باشد ؛ علایم این طبقه بندی ممکن است حتی قبل از مشکلات حرکتی ظاهر شود .
از علایم مشکلات رفتاری و حالات روحی بیماری هانتینگتون ، زودرنجی و تحریک پذیری می باشد که به دنبال آن تغییراتی در رفتار و روحیات فرد بیمار هم ایجاد می شود ؛ مثلا ممکن است فرد بیمار نسبت به چیزهایی که قبل از بیماری به آنها علاقه داشته است ، بی میل شود و یا بی انضباطی مفرط پیدا کند ( کمتر به ظاهر خودش برسد ، کمتر به نظافت محیط اطرافش رسیدگی کند و … ) ، یا حتی ممکن است قضاوت فرد مبتلا نسبت به همه چیز تحت تأثیر قرار گیرد ، یا نسبت به دیگران رفتار تهاجمی پیدا کند و یا حتی منجر به عدم کنترل احساسات در فرد شود .
علاوه بر مشکلات فوق ، مشکلات دیگری که رواج بیشتری در بین علایم بیماری هانتینگتون دارد می شود به : اختلال وسواسی – اجباری ، افسردگی ، ریسک خودکشی ، شیدایی و شیزوفرنیا نیز اشاره داشت .
نکته ی پایانی : همانطور که در ابتدا هم گفته شد ، بروز این علایم در افراد مختلف متفاوت می باشد و طبقه بندی فوق به ترتیب نبوده و ممکن است برخی از علایم در عده ای زودتر بروز کند و در عده ای دیرتر !