اکسپکتورانت شربتی خلط آور و ضدسرفه است
همانطور که می دانید در داروخانه ی یک جم قرار است با انواع و اقسام داروها آشنا شوید که اینبار اکسپکتورانت داروی مورد بحث این مطلب از سایت است.
اکسپکتورانت که با نام های تجاری Coufex – Pectoramin – Pectorant می باشد ، برای از بین بردن سرفه بسیار مؤثر است و باعث ایجاد خلط می شود .
شربت اکسپکتورانت دارای سه ترکیب دارویی گوناگون است که برآیند اثر این سه ترکیب ، مایه ی رقیق شدن خلط و بیرون آمدن آن از شش و راه های هوایی می گردد.
مورد مصرف این دارو ، درمان علامتی سرفه و احتقان بینی ناشی از سرما خوردگی ، آلرژی و عفونتهای تنفسی می باشد.
اکسپکتورانت همچنین برای کاهش غلظت و چسبندگی خلط و تسهیل خروج آن از ریه ها ، کاهش موکوس ریوی و تبدیل سرفه های خشک به سرفه ترشحی و خلط آور نیز استفاده می شود.
افراد معمولا با دچار شدن به سرماخوردگی و سرفه های ناشی از آن ، با مراجعه به داروخانه ، شربت اکسپکتورانت یا شربت سینه را تهیه می کنند تا بیماری آنها کاهش یابد و خوب شوند .
از آنجایی که اکسپکتورانت جزو داروهای بدون نسخه است ، ( بدون نسخه هم می توان آنها را از داروخانه تهیه کرد. ) ، به همین دلیل لازم است این دسته ی دارویی را بهتر بشناسیم تا در صورت نیاز بدانیم که اکسپکتورانت چیست و چگونه اثر می کند و آیا عوارض جانبی هم دارد یا خیر؟
در واقع شربت اکسپکتورانت حاوی سه ترکیب است :
1- گایافنزین : که با رقیق کردن خلط، چسبندگی آن را کاهش می دهد و خروج آن را سهولت می بخشد.
2- کلرفنیرآمین : که اثر آنتی هیستامینی دارد.
3- سودو افدرین : که ترشحات را کم می کند و اثر ضد احتقانی دارد.
ضمنا به جهت افزودن اثر آرام بخشی به این شربت ، گاهی کدئین نیز به سه ترکیب فوق اضافه می شود .
و اما طرق مصرف اکسپکتورانت :
الف – در افراد بالغ از راه خوراکی ، هر شش ساعت یک بار 5 تا 10 سی سی تجویز می شود.
ب – در کودکان 6 تا 12 سال نیز 5/2 تا 5 سی سی هر 6 تا 8 ساعت یک بار و در کودکان 2 تا 6 سال، 5/1 تا 5/2 سی سی هر 6 ساعت یک بار به گونه ای که در یک شبانه روز از 10 سی سی تجاوز نکند تجویز می شود.
ج – این دارو در کودکان زیر دو سال بدون تجویز پزشک نباید مصرف شود. البته در مواردی که سرفه ها مزمن شده و دلیل مشخصی برای آنها شناخته نشده است باید به پزشک مراجعه کرد تا بررسیهای لازم صورت گیرد.
حالا بیایید چند نکته ی قابل توصیه در خصوص اکسپکتورانت را نیز با هم مرور کنیم :
1- در صورت استفاده از سایر تركیبات مقلد سمپاتیك ، احتیاط شود.
2- قبل از هر گونه عمل جراحی و یا درمان های اضطراری ، پزشك را از مصرف دارو باید مطلع كرد.
3- در صورت تداوم نشانه های بیماری بیش از 7 روز یا وجود تب بالا، به پزشك مراجعه شود.
4- شربت اکسپکتورانت را نباید در دوران بارداری مصرف کرد.
5- پس از خوردن این دارو باید آب نوشیده شود تا فرد دچار مشکلات گوارشی ناشی از مصرف دارو نشود.
و به عنوان یک نکته ی مهم و پایانی در خصوص اکسپکتورانت ، در نظر داشته باشید : این دارو باعث خواب آلودگی می شود ، پس نباید در هنگام کار با وسایل خطرناک و یا رانندگی ، آن را مصرف کنید زیرا ممکن است عواقب خوبی دنبال شما نباشد .