اطلاعاتی در خصوص سناگل داروی درمان کننده یبوست

به عنوان پزشک خانواده یک جم می خواهیم اطلاعات و نکاتی را درباره ی سناگل که دارویی برای درمان کوتاه مدت یبوست است بازگو کنیم . همراه ما باشید .
همانطور که اشاره شد سناگل دارویی برای درمان کوتاه مدت یبوست می باشد که شربتی 60 میلی لیتری و حاوی عصاره ی برگ سنا است .
داروی سناگل به این دلیل که باعث تغییر رنگ و افزایش PH ادرار می شود ، ممكن است با آزمایشهای تشخیصی ( مانند تعیین میزان اوروبیلینوژن ادرار و تعیین میزان استروژن به روش كوبر ) تداخل پیدا کند . فرآورده های حاوی سنا با داروهای پایین آورنده ی پتاسیم خون مانند مدرهای تیازیدی ، آدرنوكورتیكوستروییدها ، ریشه شیرین بیان و گلیكوزیدهای قلبی تداخل اثر داشته و احتمالا ایجاد اختلالات قلبی و عصبی – عضلانی می نماید .
یکی از مباحثی که ممکن است درخصوص سناگل برای خیلی از بیماران و مراجعه کنندگان به دکترهای متخصص در این حوزه مطرح باشد ، بحث عوارض جانبی این دارو است که شاید بتوان آنها را در 4 بند خلاصه کرد :
1- در افرادی كه به مدت طولانی از ملین های آنتراكینونی استفاده نموده اند ، پیگمانتاسیون ملانوتیك مخاط روده ( Melanosis colic ) مشاهده شده است . ( البته ذکر این نکته هم لازم است که بدانید از 4 تا 12 ماه پس از اینکه مصرف این دارو را قطع کردید ، این عارضه نیز از بین خواهد رفت )
2- همچنین مقادیر زیاد سنا ممكن است ایجاد نفریت ( التهاب کلیه ) كند
3- مصرف سناگل می تواند باعث ایجاد درد و کرامپ شکمی شود .
4- اگر سناگل را به صورت طولانی مدت و با دوزهای بالا مورد مصرف قرار دهید ، می تواند موجب از بین رفتن كارایی روده ها ، اسهال و از دست دادن آب و الكترولیتها ( به ویژه پتاسیم ) آلبومینوری و هماتوری گردد .
برای آگاهی از میزان مصرف سناگل نیز دو مورد قابل ذکر است ( البته بایستی که نظر پزشک در اولویت باشد )
نخستین مورد : کودکان 2 تا 6 سال می باشند که بایستی نصف تا سه چهارم قاشق مرباخوری ( به میزان مصرف یکبار و یا حداکثر 2 بار در روز ) مورد مصرف قرار دهند .
دومین مورد : کودکان 6 تا 12 سال می باشند که بایستی یک تا یک و نیم قاشق مرباخوری ( به میزان مصرف یکبار و یا حداکثر 2 بار در روز ) مورد مصرف قرار دهند .
از نکات قابل ذکر برای شربت سناگل نیز به دو مورد می شود اشراه داشت :
الف : بهتر است سناگل قبل از خواب مصرف شود ( زیرا اثرات سنا 8 الی 10 ساعت پس از مصرف ، ظاهر می شود )
ب : بیمار با مصرف این دارو بایستی مراقب کم شدن آب بدن خود باشد و به دلیل خروج حجم زیادی آب و یا مدفوع ، ضروری است که حداقل روزی 6 الی 8 لیوان آب بیاشامد .
و اما به عنوان مورد پایانی می خواهیم درباره ی موارد منع مصرف سناگل نیز 2 مورد را بیان کنیم :
اول اینکه : این فرآورده مانند سایر ملین ها در بیماران مبتلا به تنگی و انسداد روده و ایلئوم ، دردهای شكمی ناشناخته ، خونریزی ركتوم با علت نامشخص ، بیماریهای التهابی روده و آپاندیسیت ممنوعیت مصرف دارد
و دوم اینکه : استفاده ی طولانی از ملین های آنتراكینونی ایجاد وابستگی می نماید ، لذا مصرف طولانی مدت آنها ممنوع می باشد .